Звітна наукова конференція викладачів на базі підсекції конституційного, міжнародного та адміністративного права навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

06 квітня 2022 року на базі кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у рамках підсекції було проведено звітну наукову конференцію науково-педагогічних працівників за покликанням: https://meet.google.com/vcz-zjmt-ifp. Доповіді та повідомлення були побудовані з урахуванням основних результатів досліджень викладачів та актуальних проблем сучасності, які безпосередньо пов’язані з напрямами наукової роботи кафедри.

Результати досліджень викладачів кафедри, які були оприлюднені на засіданні та підтверджені відповідними презентаціями, стосувались наступних напрямів:

1) Проблематика удосконалення чинного конституційного та адміністративного законодавства України у звичайних умовах та в умовах військового стану. У контексті даної проблематики заслухано та обговорено доповіді завідувача кафедри, кандидата юридичних наук, доцента В. І. Розвадовського на тему «Конституційна скарга як засіб реалізації прав та свобод людини, громадянина в правовій системі України» та кандидата юридичних наук, доцента І. І. Петровської на тему «Загальна характеристика законодавства про воєнний стан в Україні».

2) Проблеми розвитку та функціонування державно-правових інститутів зарубіжних країн. У цьому аспекті доповідав доктор юридичних наук, професор В.В. Книш на тему «Специфіка механізму конституційно-правової відповідальності у США».

3) Актуальні проблеми міжнародного публічного права. У рамках даного блоку проблем доповідали: кандидат юридичних наук, викладач А. А. Албу на тему «Роль міжнародних судів та трибуналів при вирішенні конфліктів сучасності: міжнародно-правовий аспект», кандидат юридичних наук, доцент О. А. Грицан на тему «Використання ядерної зброї у військовому конфлікті: оцінка у світлі принципів міжнародного гуманітарного права», кандидат юридичних наук, викладач Л.В. Зінич на тему «Проблеми дотримання норм права збройних конфліктів в російсько-українській війні» та кандидат юридичних наук, викладач А. В. Федорончук на тему «Перспективи членства України в Організації Північноантлантичного договору: політико-правовий аспект».

За результатами доповідей було узагальнено основні теоретичні підходи, розроблено окремі теоретичні правничі конструкції та сформульовано практично значимі рекомендації.